درمان پایین بودن پلاکت خون + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن
درمان درد طحال + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن
درمان درد طحال درمان درد طحال + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن در سایت پرشین زی . امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد. طحال، عضوی کوچک …
درمان طحال بزرگ + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن
درمان طحال بزرگ درمان طحال بزرگ + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن در سایت پرشین زی . امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد. طحال بزرگ یا …
علائم تیرگی دور چشم + علت و درمان و راههای پیشگیری از آن
علائم تیرگی دور چشم علائم تیرگی دور چشم + علت و درمان و راههای پیشگیری از آن در سایت پرشین زی . امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد. تیرگی دور …
درمان پایین بودن پلاکت خون
درمان پایین بودن پلاکت خون + علت و علائم و عوارض و درمان خانگی آن در سایت پرشین زی . امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما قرار گیرد.
پلاکتهای خون، سلولهای کوچکی هستند که نقش بسیار مهمی در انعقاد خون و جلوگیری از خونریزی دارند. این سلولها با چسبیدن به هم و به دیواره رگهای خونی، مانع از خروج خون از رگها میشوند. وقتی تعداد پلاکتها در خون کمتر از حد طبیعی باشد، به این وضعیت “پایین بودن پلاکت خون” یا “ترومبوسیتوپنی” گفته میشود.
در حالت عادی، تعداد پلاکتها در هر میکرولیتر خون باید بین ۱۵۰۰۰۰ تا ۴۵۰۰۰۰ باشد. اگر تعداد پلاکتها کمتر از ۱۵۰۰۰۰ باشد، ممکن است فرد دچار مشکلاتی در انعقاد خون شود و به راحتی کبود شده و یا دچار خونریزیهای غیرطبیعی شود. پایین بودن پلاکت خون میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، از جمله بیماریهای خودایمنی، عفونتها، برخی داروها و یا مشکلات مغز استخوان.
درمان پایین بودن پلاکت خون
درمان پایین بودن پلاکت خون بستگی به علت زمینهای آن دارد. در مواردی که علت مشخصی برای پایین بودن پلاکت خون پیدا نشود و یا تعداد پلاکتها خیلی پایین نباشد، ممکن است نیازی به درمان خاصی نباشد و پزشک فقط بیمار را تحت نظر بگیرد. اما در مواردی که علت پایین بودن پلاکت خون، بیماری خاصی باشد، درمان آن بیماری در اولویت قرار میگیرد.
به عنوان مثال، اگر پایین بودن پلاکت خون به دلیل بیماری خودایمنی باشد، ممکن است از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده شود. در برخی موارد نیز ممکن است نیاز به تزریق پلاکت و یا داروهایی برای تحریک تولید پلاکت در مغز استخوان باشد. همچنین در مواردی که پایین بودن پلاکت خون ناشی از مصرف داروی خاصی باشد، پزشک ممکن است داروی دیگری را جایگزین آن کند.
علت پایین بودن پلاکت خون
پایین بودن پلاکت خون میتواند علل مختلفی داشته باشد. یکی از شایعترین علل آن، اختلالات خودایمنی است. در این بیماریها، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به پلاکتها حمله کرده و آنها را از بین میبرد.
از دیگر علل پایین بودن پلاکت خون میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
عفونتهای ویروسی مانند HIV، هپاتیت C و سرخک
برخی از انواع سرطان مانند لوسمی و لنفوم
مصرف برخی داروها مانند آنتی بیوتیکها، داروهای ضد انعقاد و داروهای شیمی درمانی
کمبود ویتامین B12 و فولات
بیماریهای کبدی و کلیوی
بارداری
سپسیس (عفونت خون)
پرتودرمانی
نارسایی مغز استخوان
علائم پایین بودن پلاکت خون
در بسیاری از موارد، پایین بودن پلاکت خون هیچ علامتی ایجاد نمیکند و فقط در آزمایش خون مشخص میشود. اما در مواردی که تعداد پلاکتها خیلی پایین باشد، ممکن است علائم زیر دیده شود:
کبودیهای غیرطبیعی روی پوست
خونریزی از بینی یا لثه
وجود خون در ادرار یا مدفوع
خونریزیهای شدید قاعدگی
خستگی و ضعف
پتشی (نقاط قرمز یا بنفش کوچک روی پوست)
خونریزی داخلی (در موارد شدید)
عوارض پایین بودن پلاکت خون
عوارض پایین بودن پلاکت خون بستگی به شدت آن دارد. در موارد خفیف، ممکن است هیچ عارضهای ایجاد نشود. اما در موارد شدید، ممکن است عوارض زیر دیده شود:
خونریزیهای شدید و غیرقابل کنترل
خونریزی مغزی
کم خونی
شوک
مرگ (در موارد بسیار نادر)
درمان خانگی پایین بودن پلاکت خون
در کنار درمانهای پزشکی، برخی از روشهای خانگی نیز میتوانند به افزایش تعداد پلاکتها کمک کنند. البته قبل از استفاده از هرگونه روش خانگی، حتما با پزشک خود مشورت کنید. برخی از این روشها عبارتند از:
مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین C مانند مرکبات، توت فرنگی و کیوی
مصرف مواد غذایی غنی از فولات مانند اسفناج، لوبیا و نخود فرنگی
مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین B12 مانند گوشت، ماهی و تخم مرغ
نوشیدن مایعات فراوان
پرهیز از مصرف الکل و سیگار
استراحت کافی
تشخیص پایین بودن پلاکت خون
تشخیص پایین بودن پلاکت خون با انجام آزمایش خون انجام میشود. در این آزمایش، تعداد پلاکتها در هر میکرولیتر خون اندازهگیری میشود. اگر تعداد پلاکتها کمتر از ۱۵۰۰۰۰ باشد، پایین بودن پلاکت خون تایید میشود.
در صورتی که پزشک به پایین بودن پلاکت خون مشکوک شود، ممکن است آزمایشهای دیگری نیز برای تعیین علت آن درخواست کند، مانند:
آزمایش اسمیر خون برای بررسی شکل و اندازه پلاکتها
آزمایش مغز استخوان برای بررسی تولید پلاکتها
آزمایشهای تشخیصی برای بررسی بیماریهای خودایمنی، عفونتها و سایر علل ممکن
راههای پیشگیری از پایین بودن پلاکت خون
در بسیاری از موارد، نمیتوان از پایین بودن پلاکت خون پیشگیری کرد. اما با رعایت برخی نکات میتوان خطر ابتلا به آن را کاهش داد، از جمله:
واکسیناسیون کامل برای پیشگیری از عفونتهای ویروسی
پرهیز از مصرف داروهایی که میتوانند باعث پایین آمدن پلاکت خون شوند
مصرف یک رژیم غذایی سالم و متعادل
کنترل بیماریهای مزمن مانند دیابت و فشار خون
در نهایت، اگر هرگونه علامتی از پایین بودن پلاکت خون مانند کبودی یا خونریزی غیرطبیعی مشاهده کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید.